Webkameran suojaus vakoilijoilta

Löytyykö kotoasi esimerkiksi kannettava tietokone, jossa on webkamera? Tai mahdollisesti pöytäkone, jossa on erillinen webkamera? Tiesitkö, että sen pienen ja harmittoman näköisen kameran läpi joku toinen missä tahansa päin maailmaa pääsee seuraamaan kaiken, mitä kameran edessä tapahtuu? Nykyään hakkerit voivat todella helposti vakoilla käyttäjää webkameran avulla ja tämäkin on helppoutensa vuoksi valitettavasti yleistymässä, sillä webkameran haltuunotto ei vaadi kovinkaan kummoisia teknisiä taitoja. Uhkaan nähden aivan liian harva käyttäjä suojaa kameransa vakoilulta, tai ottaa riskiä tosissaan. Joko luotetaan sokeasti siihen, että huono arpaonni ei osu omalle kohdalle, tai sitten ei tiedetä tarpeeksi tästä mahdollisesta uhkasta. On tietenkin myös ihmisiä, jotka eivät edes tiedä kannettavan tietokoneensa mahdollisesta kamerasta, sekä myös heitä, jotka eivät yksinkertaisesti vain välitä.

Kovinkaan moni tuskin ilahtuu törmätessään netin ihmeellisessä maailmassa jopa omiin kuviinsa, tai muihin arkaluontoisiin tietoihin itsestään, jotka hakkerit ovat saaneet tietokoneen webkameran sekä mikrofonin avulla ja levittäneet innokkaasti internetissä. Kuvan lisäksi hakkerit saattavat siis saada myös äänen käyttöönsä webkameran kautta, joten kaikki mitä sanot menevät hakkereitten vapaaseen käyttöön. Moni varmasti tietää, että se, mitä nettiin laitetaan, sitä ei sieltä koskaan saa pois. Miksi ottaa siis riski?

Uhka on helppo torjua

Uhkan välttäminen on todella helppoa, sillä siihen riittää vain kameran piilottaminen silloin kun se ei ole käytössä. Kameran peittämiseen voi käyttää kannettavissa tietokoneissa esimerkiksi maalarinteippiä, tarraa, muistilappua, paperinpalaa tai oikeastaan mitä tahansa, jolla kamera peittyy kokonaan. On myös mahdollista ostaa juuri tähän tarkoitukseen tehty suoja muutamalla eurolla, mikäli ei halua liimailla tai laitella mitään rumia virityksiä kameraansa. Tämä muutaman euron maksava suoja on pieni hinta omasta turvallisuudesta sekä näyttää tyylikkäältä ja suojaa kameran linssiä muun muassa naarmuilta. Myöskin pöytäkoneiden webkameroihin voi laittaa suojaksi minkä tahansa, millä kameran linssi peittyy kokonaan. Lisäksi kameran piuhan voi myös irrottaa tietokoneesta aina silloin kun sitä ei tarvitse käyttää.

Uhka on helppo torjua

Uhka on helppo torjua

Monen mielestä asia voi tuntua vainoharhaisuudelta, mutta esimerkiksi tietoturva-asiantuntijat suosittelevat vahvasti webkameran peittämistä, sillä uhka on valitettavasti todellinen ja miksi ottaa riski, kun sen voi välttää todella helposti ja jopa ilmeiseksi? On myös hyvin tärkeää muistaa, että pelkän webkameran suojaaminen ei kuitenkaan korvaa muuta tietoturvaa, vaan estää vakoilun mekaanisesti viimekädessä. Tämän vuoksi tietokoneesta tulisi löytyä ajantasaiset virusturvat sekä palomuurit, jotta käyttäjä säästyisi erilaisilta haittaohjelmilta, jotka mahdollistavat muun muassa webkameran vakoilun, mutta myös lukuisat muut ongelmat.

Voiko käyttäjä huomata jostain vakoilun?

Taitava hakkeri tekee työnsä kenties niin hyvin, että käyttäjä ei aavista ollenkaan kameran olevan kaapattu. Esimerkiksi webkameran merkkivalo on suhteellisen helppo ohittaa, jolloin käyttäjä luulee kameran olevan kiinni. Mikäli merkkivalo kuitenkin sattuisi palamaan, vaikka sen ei pitäisi, on se hyvin selkä merkki vakoilusta!

Omituiset ilmoitukset myös voivat kieliä mahdollisesti siitä, että kamera on kaapattu. Mikäli yrität käynnistää kameraa ja saat ilmoituksen kameran olevan jo käynnissä, on syytä tarkastaa mikä ohjelma kameraa käyttää. Mikäli et osaa tehdä tätä itse, kannattaa tietokone viedä jollekin osaavalle henkilölle tarkastettavaksi ja puhdistettavaksi. Samalla osaava henkilö voi asentaa tietokoneeseen tarvittavat ajan tasalla olevat virustorjunnat sekä palomuurit, jotta käyttäjä välttyisi kaikilta ikäviltä yllätyksiltä. Valitettavasti joskus käy myös niin, että taitava hakkeri saa tietokoneen täyteen jos jonkinlaisia haittaohjelmia, jolloin välttämättä osaavakaan henkilö ei saa tietokonetta välttämättä täysin puhdistettua. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää huolehtia jo ennakkoon laadukkaista virustorjuntaohjelmista sekä palomuureista.

Comments are closed.