Verkkopankin turvallisuus

Verkkopankin turvallisuus

Suomessa noin 3 miljoonalla ihmisellä on käytössä verkkopankki. Se on todella kätevä keino maksaa laskuja ja tunnistautua erilaisiin alustoihin vaikkapa hoitaessa vakuutusasioita tai tehdessään ostoksia verkossa. Tämä kyseinen järjestelmä on ollut käytössä suomalaisilla jo noin kahdenkymmenen vuoden ajan ja siitä on tullut osa arkea lähes jokaiselle, kenellä on olemassa pankkitili. Verkkopankki on niin itsestäänselvyys ja sen käyttäjillä harvoin herää ajatus siitä, millaiset prosessit tapahtuvat kirjautumisen hetkellä, kuka pystyy valvomaan tapahtumia ja mitä kaikkea joku muu on oikeutettu seuraamaan taikka näkemään toisen ihmisen tekemisistä verkossa. Toisin sanoen onko verkkopankki turvallinen ja millaiset riskit liittyvät sen käyttöön.

Tosiaan, verkkopankki onkin pääsy moneen paikkaan, jossa jokainen on tunnistautunut käyttäjänä. Lisäksi verkkopankissa voi hoitaa asioita, joihin ei haluaisi muiden puuttuvan. Niin mistä sitten tietää onko joku muu nähnyt avainlukulistan ja miten turvassa se on paikassa, jossa jokainen sitä säilyttää.

Verkkopankin hyödyt

Kun ihmiskunta elää digitaalista aikaa, on oltava myös keinot elää sen ajan keskellä. On tiettyjä julkisia toimintoja, jotka vaativat verkkotunnistautumisen, kuten esimerkiksi verkkoasiointi erilaisissa valtion struktuureissa. Jotta sellaiset vaatimukset jokainen pystyisi täyttämään, on oltava keino tunnistautua digitaalisessa maailmassa asioidessaan. Monessa maassa tunnistautumiskeinot vaihtelevat. Joissakin maissa tunnistautuminen on mahdollista tehdä usealla eri tavalla, esimerkiksi Ruotsissa voi tunnistautua oman pankin verkkotunnuksilla tai valtion luoman tunnistautumisjärjestelmän kautta. Suomessa valtio ei ole luonut tällaista järjestelmää, vaan ulkoistanut asian yksityisille pankeille. Eli käytännössä Suomen valtio maksaa pankeille siitä, että ihmiset käyttävät tunnistautumismenetelmää nimeltä verkkopankki.

Verkkopankissa on aina riskinsä

Verkkopankissa on aina riskinsä. Ne ovat kuitenkin niin matalat, että se on todettu toimivaksi järjestelmäksi, joka on tällä hetkellä käytössä koko maassa. On myös muistettava, että yksityiset pankit tuottavat palveluja valtiolle tarjoamalla mahdollisuuden käyttää verkkoppankkitunnuksia. Tällöin kyseessä on melko iso kauppa, jossa molemmat osapuolet ovat varmasti velvoitettuja noudattamaan sopimusta kansainvälisten standardien tasolla. Joten melko varmaa on, että verkkopankin turvallisuudesta vastaa isohko ja taitava määrä työntekijöitä, joilla on hommat hallussa.

Henkilökohtainen vaikuttaminen

Vaikka kaikki olisikin hoidossa pankin puolesta, niin silti pitää olla varovainen verkkopankin kanssa ja siihen voi vaikuttaa hyvin pitkälti itse. Jos sattuu saamaan sähköpostin pankilta tai joltakin viralliselta taholta, jossa kysytään salasanoja tai muita tietoja, niin siinä vaiheessa viimeistään pitää ymmärtää, että viesti ei ole pankilta ja olla välittömästi yhteydessä palveluntarjoajaan. On myös huolehdittava, että oman laitteen virustorjunta on ajan tasalla ja että ohjelmistopäivitykset ovat myös kunnossa. Näiden lisäksi on huolehdittava ettei tunnuslukulista joudu vääriin käsiin tai muiden nähtäväksi. Loppupeleissä pienillä asioilla verkkopankista voi tehdä todella turvallisen ja luotettavan.

mobiili-verkkopankit

Viime aikoina ovat yleistyneet mobiili-verkkopankit ja niiden myötä mobiili tunnistautuminen muille alustoille. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että asiointi verkkopankissa on tullut mahdolliseksi myös puhelimella ja tabletilla oman sovelluksen kautta. Jokaisella pankilla on oma sovelluksensa, eli yhtä ja samaa sovellusta, joka käy jokaiseen pankkiin, ei ole. Ennen tämä oli mahdollista vain selaimen kautta ja oli hieman kömpelöä. Tällä hetkellä moni onkin kysynyt onko tämä vähintään yhtä turvallista, kuin selaimella. Kirjautuminen on muuttunut helpommaksi sormenjäljen avulla tai kasvojen tunnistautumisella. Avainlukulistaan verrattuna se on huomattavasti helpompaa eikä asiaan liity riskejä. Oikeastaan sovellus on jokaisen pankin luoma ohjelmisto, jota pankki tarkkailee jatkuvasti ja sovellus itsessään on jo suojattu hyvin. Eli käytännössä sovelluksen käyttäminen on turvallisempaa kuin verkkopankki selaimessa. Tämä tietysti edellyttää, että sovellusta käytetään oikein ja noudatetaan turvallisuusohjeita, jotka pankki on jakanut.

Comments are closed.