Turvallinen online-shoppailu

Nettishoppailu on tätä päivää. Netin kautta voidaan ostaa mitä tahansa ja toimitus onnistuu jopa kotiovelle saakka. Ostaminen on siis tehty asiakkaalle todella helpoksi: istut mukavasti kotisohvallasi, valitset tuotteen ja klikkaat lähetä. Tuote lähtee matkaan. Mutta nettishoppailussa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan, jotta shoppailu olisi turvallista. Annamme tässä muutamia vinkkejä, jotta voit jatkaa shoppailuasi turvallisin mielin

Turvallinen online-shoppailu

Turvalliset maksutavat

Nettishoppailija haluaa tietysti, että Internetin kautta tehdyt maksut siirtyvät varmasti oikealle vastaanottajalle, turvallisella yhteydellä. Emme myöskään halua, että pankkikorttitietomme vuotavat vääriin käsiin. Tähän on onneksi olemassa keinoja. Luotettavat verkkokaupat käyttävät maksujen yhteydessä SSL-salausta, joka varmistaa, että yhteys on salattu ja asiakkaan ei tarvitse stressata yhteyden turvattomuudesta. Pankki- tai luottokortti ovat yleisesti turvallisia vaihtoehtoja. Verkkosivustolla on usein mainittu termi “Verified by Visa” tai “MasterCard SecureCode”. Tämä tarkoittaa, että verkkokaupalla on käytössään kyseinen todennustapa, joka vastaa siis kortinhaltijan allekirjoitusta. Luottokortti on siinä mielessä turvallinen, että luottokorttiyhtiö korvaa sinulle menettämäsi rahat, mikäli et saakaan luvattua tuotetta. Luottokortilla maksaessa tulee aina tarkistaa, että salattu yhteys on käytössä. Tämän voit tarkistaa helposti katsomalla selaimen osoiteriviä. Mikäli näet verkko-osoitteen alussa kirjaimet “https” on yhteys salattu. Tässä s-kirjain kertoo salauksesta. PayPal on turvallinen maksutapa. Maksaessasi sinun tarvitsee vain kirjoittaa PayPalissa käyttämäsi sähköpostiosoite sekä salasana. Et siis anna korttinumeroasi tämän maksutavan yhteydessä. PayPal-maksu siirtyy vastaanottajan PayPal-tilille. PayPal-maksu käy maailmanlaajuisesti. Jotkut verkkokaupat käyttävät maksunvälittäjäpalvelua. Tällainen on esimerkiksi Suomen Verkkomaksut. Maksu siirtyy vastaanottajalle turvallisesti tämän maksunvälittäjän kautta. Maksunvälittäjäpalvelun nimi näkyy verkkopankissasi maksun saajan kohdalla. Lasku on siinä mielessä turvallinen maksutapa, että saat sen yleisesti joko tilaamasi tuotteen mukana tai jälkikäteen. Näin voit ensin arvioida saamasi tuotteen ja maksaa laskun vasta sitten. Maksua ei tarvitse suorittaa siis tilatessa, jolloin sinulle jää enemmän maksuaikaa.

Turvattomat tilanteet

Turvattomia tilanteita voi syntyä silloin, kun käyt kauppaa yksityishenkilön kanssa. Voi syntyä tilanne, jossa ostaja maksaa tuotteen, mutta ei koskaan saa sitä itselleen. Tässä tilanteessa ei voida olla varmoja, oliko myyjällä alunperinkään tuotetta olemassa. Näihin huijauksiin törmätään Internetissä silloin tällöin ja ei ole aina niin sanottua, saako huijattu rahojaan koskaan takaisin. Internetistä löytyy huutokauppasivustoja, jotka auttavat kaupanteossa. Kun ostaja on voittanut huudon, saa hän sähköpostiinsa tiedot myyjästä ja vastaavasti myyjä saa ostajan tiedot. Näin yhteystiedot vaihtavat omistajaa ja myyntitilanne on turvallisempi. Tilanne on eri silloin, kun myyjä on löydetty esimerkiksi sosiaalisen median kautta eikä myyjän oikeasta nimestäkään ole varmuutta. Noudata varovaisuutta tehdessäsi kauppoja. Paras tapa on noutaa tuote, tarkistaa se ennen maksua ja suorittaa maksu sitten, kun olet varma, että tuote on haluamasi ja siinä kunnossa kuin on sovittu. Turvaton tilanne voi syntyä myös silloin, kun verkkokauppa ei olekaan niin luotettava kuin miltä se päällisin puolin näyttää. Hälyttäviä merkkejä ovat esimerkiksi yhteyden salaamattomuus, runsaat kirjoitusvirheet verkkosivustoilla (monet sivustoista on käännetty suoraan Google-kääntäjällä ja tämän kyllä huomaa) tai se, ettei yritystä löydy YTJ:n yrityshausta. Tällöin kyseessä voi olla huijausyritys, jota ei ole olemassakaan. Silloin rahat menevät ties minne ja tilannetta voi olla vaikea selvittää ja menetettyjä rahoja on vaikea saada takaisin. Ole siis tarkkana suorittaessasi maksuja verkon kautta. Käy tutkimassa ihmisten jättämiä arvioita ja kokemuksia. Tarkista yhteyden salaus ja tutkaile verkkokauppaa myös päällisin puolin. Lue myös yrityksen toimitusehdot ennen tilausta.

Turvattomat tilanteet

Comments are closed.