Tietoturva Vinkit Turvalliseen Matkapuhelimen Käyttöön

Kyberturvallisuuskeskus julkaisi kolme artikkelia matkapuhelimien käytöstä ja niihin liittyvistä tietoturvariskeistä. Näistä Viestintävirasto teki koosteen sivuilleen ja näin neuvoo ohjeissaan, kuinka yksityisyyttä ja yksityisyydensuojaa voi jokainen parantaa. Julkaisu löytyy Viestintäviraston sivuilta PDF muodossa. Tässä kooste julkaisusta ja sen tärkeimpiä piirteitä.

Yleisiä ohjeistuksia

Syy miksi matkapuhelimet ovat nykypäivänä urkkijoiden ja varkaiden kohteena on sen monipuolistuminen pelkästä mobiililaitteesta yleiseksi apuvälineeksi arjessa. Laitteen hallitseminen pilvipalveluissa on yleistynyt ja matkapuhelimen kadottaminen voi johtaa ongelmiin. Tästä syystä kuluttajan on suojattava yksityiset tietonsa ja pyrittävä välttämään varkaiden helpoksi kohteeksi joutumista. Perusvinkkeihin lukeutuvat niin suojakoodilla suojaaminen joko kirjoitettuna salasana, kuviona tai vaikkapa nyky-puhelimissa kasvojentunnistuksellakin tehty suojaus on kaikkein yksinkertaisin neuvo omien tietojen suojaamiseen. Automaattinen lukitus lyhyellä viive ajalla ehkäisee niin vahinko klikkauksia kuin sitten myös varastetun puhelimen suojaamiseen. Kun salasanoista tehdään riittävän monimutkaisia, jotta niiden arvausmahdollisuus pienenee ja sivusta koodia tai salasanaa ei pysty urkkimaan. Pilvipalveluissa sijaitsevissa tiedoissa on myös ulkoisen päätelaitteen kautta hyökkäyksen mahdollisuus, joten pitkät, monia eri merkkejä sisältävät ja suuria sekä pieniä alkukirjaimia sisältävät yhdistelmät suojaavat paremmin kuin lyhyet ja yksinkertaiset salasanat. Muun muassa puhelimen PIN-koodi voi olla pidempikin kuin puhelimien suosittelema neljän numeron yhdistelmä. Kun määritellään sovellusten antamia pikaviestejä ja ilmoituksia, ehkäistään näytölle jopa lukitulle näytölle ilmaantuvia viestejä ja näin ei anneta mahdollisuutta puhelinta katselevalle nähdä yksityistä sisältöäsi. Tietoturva päivityksen on syytä asentaa välittömästi, sillä usein ne sisältävät uusinta teknologiaa ja uusia keinoja välttää kyberuhkat. Kun latailee uusia sovelluksia puhelimeen, kannattaa olla tarkkana mistä lähteistä ja minkälaisia sovelluksia lataa. Lataa vain luotettavista lähteistä olevia sovelluksia puhelimeesi ja näin vältyt haittaohjelmilta. Jos syötät luottokorttitietosi, ole erityisen tarkka ja ota kaksi vaiheinen tunnistautuminen käyttöösi.

Pilvipalvelut

Varmuuskopiointi on helppo ja hyödyllinen tehdä pilvipalveluun, jos palvelun turvallisuus on hyvä. Pilveen voi säilöä muun muassa kuvia ja muuta tietoa mikä ei myöskään vie puhelimen omaa muistia, silloin on tärkeä kuitenkin muistaa, että jos kirjaudut muusta lähteestä pilvipalveluun voi se jäädä avoimeksi vaikkapa julkisella tietokoneella tai toiseen puhelimeen ja näin antaa pääsyn myös muille henkilökohtaisiin tiedostoihisi. Kaikkea puhelimen tietoa ei välttämättä kannata laittaa pilvipalveluun ja varsinkin arkaluontoinen materiaali suojatulla salasanalla on parempi jättää puhelimeen jos urkkimisen mahdollisuus on olemassa. Etähallinta on mahdollista monissa pilvipalveluissa ja tällöin esimerkiksi puhelimen paikantaminen ja sen hetkiset sijaintitiedot on mahdollista tarkistaa. Puhelimen voi myös sulkea etänä jos puhelin varastetaan. Se on myös mahdollista täysin tyhjentää ja tehdä ilmoituksia tai asettaa puhelimeen hälytys puhelimen paikantamisen avuksi. Jos myyt puhelimen toiselle, ota huomioon sen sisältämä tieto. Poista pysyvästi puhelimesta tiedostot ja poista pilvipalveluiden synkronointi, tyhjennä puhelimen muisti ja poista tai tyhjennä myös mahdollinen muistikortti. Tämän jälkeen palauta vielä puhelin tehdasasetuksiin. Jos ostat käytetyn puhelimen palauta se myös tehdasasetuksille ja tämän jälkeen tarkista myös, ettei pilvipalveluiden synkronointi ole käytössä ja tiedostojesi päätyminen toisen henkilön pilvipalveluun.

Haittaohjelmat

Jos puhelimesi saastuu haittaohjelmasta paras ratkaisu on käyttää puhdistamiseen hyväksi havaittua antivirus palvelua tai tuotetta, jonka avulla haittaohjelmasta päästään eroon. Tämän jälkeen yleisesti on hyvä palauttaa puhelin tehdasasetuksiin ja samalla asentaa koko käyttöjärjestelmä uusiksi. Puhelimen valmistajilla on omat ohjeensa tämänkaltaiseen haittaohjelma tilanteeseen ja niitä kannattaa seurata. Haittaohjelma voi olla puhelimessa jos se alkaa hidastumaan tai pysähtelemään tai käynnistämään itseään uusiksi. Myös akun kulutuksen raju muutos tao ylimääräisten mainoksien ponnahtelu kertoo usein haittaohjelmasta.

Comments are closed.