Suuret Uusimmat Kyberhyökkäykset

Suomi, Ruotsi ja Israel ovat koko maailman parhaiten suojautuneita kyberhyökkäyksiltä ison tutkimuksen tuloksien perusteella. Security and Defence Agenda (SDA)-yrityksen stressitestistä paljastui isoja aukkoja monen muun maan kyberturvallisuudessa. Muita hyvin testissä pärjänneitä maita olivat Iso-Britannia, joka kuitenkin on viime aikoina kärsinyt paljon muun muassa rikollis- ja terroristijärjestö Isiksen kyberhyökkäys uhkailuista, Ranska, Saksa, Tanska ja Viro. Stressitestissä heikoimpia maita olivat Intia, Meksiko ja Brasilia. Euroopan heikoimmiksi listattiin niin Puola, Italia kuin Romania.

Putinin ja Trumpin käynti Suomessa aiheutti 2800 prosentin kasvupiikin kyberhyökkäyksissä

Kun kaksi maailman vaikutusvaltaisimpiin ihmisiin kuuluvia presidenttejä tapasivat Suomessa, oli liikkeellä myös hakkerit. Kyseinen kyberisku oli suunnattu presidenttien käymään keskusteluun ja tarkoitus oli löytää tietoturva aukko, jonka kautta heidän käymänsä neuvottelut voitaisiin taltioida mitä medialle ei näytetä. Hyökkäysten aalto kohdistuikin aivan suoraan laitteisiin, missä oli mahdollisesti mikki tai videokamera. Seattlelainen yritys F5, tutki asiaa ja huomasi selvän piikin, samoin Defense Oy tiesi, että hyökkäykset kohdistuivat nimenomaisesti näihin laitteisiin, joita kutsutaan iot-laitteiksi. 2015 toinen iso kyberhyökkäys aie, joka ylitti uutiskynnyksen oli Isiksen massiivinen hyökkäys Iso-Britanniaa kohtaan. BBC:n uutisten mukaan Isiksen tarkoitus hyökätä Iso-Britanniaan oli saada hakkeroitua lennonjohto, sairaalat tai sähköverkko, jonka onnistuttua heillä olisi mahdollisuus kyberhyökkäyksen kautta vaikuttaa ihmishenkiin. Mutta aikeissaan tämä terroristijärjestö kuitenkin epäonnistui ja sen jälkeen Iso-Britannia onkin kehittänyt ja tuplannut taloudellisen panostuksensa maan kyberturvallisuuteen. Myöhemmin 2018 hakkerit iskivät kyntensä Saudi-Arabiaan. Suuren investointitapahtuman nettisivuille hyökättiin ja sinne levitettiin käsitelty kuva, jossa kruunuprinssi Mohammed bin Salman mestaa hävinneen journalistin Jamal Khashogin. Kruunuprinssi käytännössä johtaa koko Saudi-Arabiaa ja maa kärsii suuresti nyt kadonneen journalistin ja siitä syntyneen kohun Saudi-Arabian mestanneen itse oman journalistinsa maalle huonon kirjoittelun takia. Syyllistä ei ole julkaistu eikä siitä ole tietoa. Kyseinen tapahtuma oli muutenkin saanut negatiivisen sävyn, epäilyt journalistin kuolemasta varjostivat tapahtumaa niin paljon, että ministerejä ympäri maailmaa jätti tulematta tapahtumaan.

Suomen Puolustusvoimat harjoittelevat kyberhyökkäyksiä vastaan

Naton kyberosaamiskeskus järjesti maailman suurimman kyberpuolustusharjoituksen, johon Suomen Puolustusvoimat ottivat myös osaa. Kyseessä oli harjoitus joka muun muassa valmisteli yhteistyötahoja matkapuhelinverkon ja sähkön jakelun kyberhyökkäysten vaaraan. Tällainen harjoittelu on tarpeen ja kyberhyökkäyksien oletetaankin olevan niin sanottu seuraava sotimisen muoto, jolla voidaan tehdä pahaa tuhopa niin maan ekonomiselle tasapainolle, kuin herättää kansassa pelkoa ja ahdinkoa. Kyberturvallisuuteen pusketaan isoja budjetteja eikä syystä, sillä näyttää siltä että myös hakkerijärjestöt saavat määrärahansa ja nostavat jatkuvasti tasoaan pienistä hakkerienryhmistä jättimäisiksi rikollisorganisaatioiksi tai jopa toimivat jonkin tietyn maan tai valtion takaa. Espanjassa Carbanak niminen kyberhyökkäyksiä tekevä rikollisliiga pääsi käsiksi maailman pankkien järjestelmään haittaohjelman avulla ja anasti yli miljardi euroa.  Liigan pomo on pidätetty, kertoo Europol. Liigan kerrotaan hakkeroineen yli 40 eri maassa ja anastaneet yli miljardi euroa toiminnallaan. Muun muassa liiga sai ohjeistettua automaatteja suoltamaan rahaa ulos tiettyyn kellonaikaan ja väärensi tilisiirtoja sekä nosti tilien saldoja. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI, Euroopan pankkiliitto EBF, Valko-Venäjän, Taiwanin ja Romanian tahot olivat mukana rikollisliigan pomon sekä kolmen muun jäsenen pidätyksessä. Mukana toimi kansainvälisesti mafiat luultavammin ainakin Venäjällä ja Moldovassa sekä lukuisia kuriireja sekä työntekijöitä ympäri maailman. Raha vaihdettiin bitcoineiksi, joilla raha saatiin pestyä ja sillä ostettua muun muassa luksus asuntoja.

Comments are closed.