Sosiaalisen median turvallisuus

Sosiaalinen media on osa nykyajan arkea. On täysin normaalia, että jokainen meistä viettää päivässä tuntikaupalla aikaa jonkin sosiaalisen median parissa, olkoon kyseessä sitten Facebook, Instagram, Snapchat tai joku kokonaan muu “some”. Jaamme oman elämämme tapahtumia ja elämme reaaliajassa muiden tapahtumissa.

Sosiaalista mediaa ei kannata ottaa negatiivisena asiana, vaan se on mahdollistanut sen, että ihmiset ovat lähempänä toisiaan ja saavat itse päättää, kenestä he haluavat saada lisää tietoa ja ketkä eivät kiinnosta. Enää ei tarvitse vahvasti luottaa siihen, että valtamediat kertovat ketä pitää seurata ja ihannoida. Toisten ihmisten tirkistely ja seuraaminen voi olla niin negatiivista kuin positiivistakin. Sosiaalisessa mediassa onkin monta puolta, mutta vaikuttaa voi oikeastaan loppujen lopuksi ainoastaan omaan käyttäytymiseen. Sosiaalisen median suosio on tuonut kuitenkin mukanaan myös negatiivisen puolen, kuten usein käy: rikollisuus.

Nettirikollisuus on tullut valitettavana huonona puolena kaikessa sosiaalisessa mediassa. Yleisin rikos on identiteettivarkaus, jossa rikollinen anastaa toisen henkilön käyttäjätiedot sekä -tunnukset, ja tekee niiden avulla jotain muuta – käyttää rahaa, jakaa viruksia tai mitä tahansa muuta. Käyttäjätileihin yritetään päästä käsiksi usein juuri sen vuoksi, että voitaisiin tehdä pahaa joko konkreettiselle ihmiselle tai pimittää rikollisen oma identiteetti. Moniin eri nettialustoihin tehdään raskaitakin verkkohyökkäyksiä, jolla pyritään saamaan käsiin henkilökohtaisia tietoja kyseisen sivuston tai alustan käyttäjistä.

Onneksi monet sivustot osaavat kuitenkin suojautua näiltä hyökkäyksiltä, mutta valitettavasti joskus netin pimeälle puolelle vuotaa esimerkiksi kasa sähköpostiosoitteita ja salasanoja. Näitä vuotoja ei tavallinen käyttäjä voi estää, mutta on tapoja, joilla voi välttää joutumasta rikoksen tai hakkeroinnin uhriksi.

Mitä voit tehdä?

Älä käytä samaa salasanaa kaikkialla

Lähtökohtaisesti kannattaa katsoa perusasiat kuntoon ensin. Varmista, ettet käytä samaa salasanaa monessa eri paikassa. Tämä vähentää riskiä huomattavasti. Mikäli joudut yhden vuodon mukaan, riskinä on ainoastaan yhden tilin menettäminen. Ei myöskään kannata kytkeä kaikkia sivustoja vaikkapa omaan Facebook-tiliin. Näin riskinä on menettää kaikki kytketyt tilit samalla.

Toiseksi on salasanan vahvuus. Salasanan vahvuus ei enää riitä, että käyttää erikokoisia merkkejä ja numeroita. Tietokoneet on ohjelmoitu tunnistamaan erilaisia kaavoja ja tapoja, joilla ihmiset keksivät itselleen salasanoja. On sanomattakin selvää, että omaa syntymäpäivää tai nimeä ei kannata käyttää salasanana.

Vahva salasana voi esimerkiksi olla yhdistelmä kahta tai kolmea eri kielistä sanaa, jotka eivät normaalisti merkitse mitään ainakaan yhdessä. Lisää siihen muutama erikoismerkki ja numero, sekä isoja ja pieniä kirjaimia, niin sinulla on salasana, jota todennäköisesti kone ei ymmärrä. Lisäksi omia salasanoja ei kannata pitää sellaisessa paikassa, missä ne voisivat joutua vääriin käsiin. Esimerkiksi niitä ei kannata pitää lompakossa mukana. Jos haluat kirjoittaa ne ylös, pidä huoli siitä, että ne ovat turvassa kotona, eivätkä esimerkiksi helposti saatavilla olevassa laatikossa.

Jos haluaa viedä turvallisuuden seuraavalle tasolle, voi tilit suojata vielä monella eri askeleella. Monet somesivustot tarjoavat käyttäjilleen esimerkiksi tuplasuojausta niin, että jos kirjautuminen tapahtuu vieraasta laitteesta, sivusto tunnistaa sen ja vaatii esimerkiksi puhelimeen tai sähköpostiin lähetettävän koodin, jolla pääsee kirjautumaan. Näin saat tiedon siitä, mikäli joku yrittää päästä tiliisi käsiksi. Lisäksi sivustoilla voi lisätä luotettuja yhteyshenkilöitä, jotka voivat olla avuksi silloin, jos jotain tapahtuu, etkä pääse enää tiliisi käsiksi ja he voivat tunnistaa sinut oikeaksi ihmiseksi. Kannattaa siis käyttää hieman aikaa ja tutustua somesivuston turvallisuuspuoleen. Kun perusasiat ovat kunnossa, niin silloin riski joutua rikoksen uhriksi pienenee ja vaikeutat ainakin mahdollisen rikollisen.

Comments are closed.