Miten tehdä turvallisesti ostoksia netissä

Nettiostoksissa on aina erittäin tärkeää olla varovainen ostaessaan asioita tuntemattomalta sivustolta. Netti on pullollaan mitä erilaisimpia sivustoja ja nettikauppoja. Näiden takia tuleekin olla varovainen, nimittäin aina luukuisien luotettavien nettikauppojen sekaan mahtuu aina muutama mätä sivusto, joilla ostoksien tekeminen ei olekaan aivan yhtä turvallista.

 

Miten tehdä turvallisesti ostoksia netissä

Näillä sivustoilla n aina riskinsä henkilötietojen varastamiseen tai turhaan maksamiseen, jolloin tuotteita ei koskaan oikeasti vastaanoteta. Tämän takia on aina erittäin tärkeätä, että tarkistaa tuntemattoman sivun luotettavuuden kunnolla, ettei yllätyksiä pääse sattumaan. Välillä kuitenkin epäluotettava sivusto saattaa näyttää hyvinkin luotettavalta ulkoapäin todella toimivien ja selkeiden nettisivustojen kanssa, joten välillä saattaa olla hyvinkin hankalaa tunnistaa huijaussivustot. Jos sivusto on uusi, etkä ole sitä ikinä ennen käyttänyt, on täysin aiheellista tarkistaa sivuston luotettavuus googlettamalla asia. Tällöin usein vastauksen saa nopeasti erilaisilta keskustelupalsoilta. Huolestuttavaa on myös, jos sivustosta ei löydy mitään muutakin kuin kotisivut. Voisi oikeastaan sanoa, että jokaisesta luotettavasta ja tunnetusta nettikaupasta löytyy jotakin keskustelua. Tietenkin jos itse kuitenkin pitää nettikauppaa hyvinkin luotettavan oloisena, mutta ei löydä mitään tietoa kyseisestä sivusta, voi asiasta kirjoittaa palstalle itsekin. Suurimmaksi osaksi kuitenkin tarpeeksi hyvä luotettava palomuuri varoittaa jo valmiiksi epäilyttävän oloisista sivustoista.

Miten huijaussivuston voi sitten tunnistaa, jos se voi olla aivan yhtä toimiva kuin muutkin sivustot?

Tähän ei ole mitään tiettyä vastausta ja tuntemattomien sivustojen kohdalla on vaikea koskaan sanoa mitään sata prosenttisella varmuudella. Tässä on kuitenkin muutama huomioitava asia, joilla voi ainakin vähentää väärinkäyttämisen uhriksi joutumisen riskiä. Tietenkin turvallisin vaihtoehto on aina tehdä ostoksensa tunnetuilla ja luotettavilla sivustoilla, joista monella on jo kokemusta. Jos sivusto kysyy henkilötunnusta tee suosiolla takapakki. Milloinkaan verkossa ostoksia maksaessa, ei saisi tulla tilannetta vastaan, että korttitietojen yhteydessä kysytään henkilötunnusta. Tietenkin poikkeuksena on, erilaiset nettikasinot tai pikavipit. Nämä eivät kuitenkaan lukeudu virallisiin nettiostoksiin, kun puheessa on tavaroiden ja vaatteiden hankkiminen. Sivusto saattaa kuitenkin kysyä osoitetietoja ja tämä on täysin normaalia, joten siitä ei kannata huolestua. Muista myös aina tarkistaa sivuston aloitus eli se kohta, mikä näkyy osoiterivistöllä. Jotkut nettihuijarit ovat hyvinkin taitavia ja saattavat saada aikaan todella samannäköisiä sivustoja tunnettujen nettikauppojen kanssa. Tämän takia on hyvin tärkeää tarkistaa, että sivusto on aito. Googlettamalla huijaussivustot tulevat helposti ensimmäisten joukkoon, joten niitä klikkaa helposti huolimattomuuttaan. Muista myös käyttää useampaa salasanaa. Tämä on erittäin tärkeä sääntö yleisesti netissä ollessa. Jos jokaisella sivustolla on sama salasana, on se huijarille ja nettivarkaalle unelma. Tällöin se pääsee huoltomiehen yleisavaimen tavoin kaikkialle, minne olet rekisteröitynyt. Tällöin hakkerin yllättäessä hän saa aikaan vahinkoa vain yhdellä sivulla monen muun sijaan.

Miten huijaussivuston voi sitten tunnistaa, jos se voi olla aivan yhtä toimiva kuin muutkin sivustot?

Yleinen sanonta liian hyvää ollakseen totta pitää myös paikkansa netissä. Jos jokin sivusto tuntuu liian edulliselta tai jotenkin muuten täydelliseltä, niin se usein onkin liian hyvää ollakseen totta. Tällöin on erittäin tärkeää tarkistaa sivusto ja sen luotettavuus googlettamalla asia. Nämä sivustot saattavat olla hyvin vaarallisia, nimittäin he eivät vain varasta sivustolla käytettyä rahaa vaan usein myös kopioivat henkilö- ja korttitietosi talteen. Tällöin kyseessä voi olla jo identiteetti varkaus. Tämän kohdalla onkin erittäin tärkeää, ettei sivustolle aina mitään henkilökohtaisia tietoja. Tässä aisassa pätee myös sähköpostiin tulleet tarjousviestit, jos tarjous tarjoaa eurolla Applen älypuhelinta tai jotain muuta vastaavaa, älä missään nimessä avaa sähköpostin linkkiä.

Comments are closed.