Miten selata nettiä turvallisesti?

Internet voi olla vaarallinen paikka huolimattomille. Yksikin käynti väärälle sivustolle, ja voit tartuttaa tietokoneesi haittaohjelmilla, jotka varastavat tietosi ja mahdollisesti vaativat lunnaita palautuksesta. Niin pelottavalta kuin tämä kuulostaa, voit surffata netissä hyvin turvallisesti tässä artikkelissa mainittujen vinkkien avulla.

Miten selata nettiä turvallisesti?

Turvallinen surffaus alkaa selaimestasi

Kaksi suosituinta tapaa, joilla selaimen kautta tapahtuva petos tapahtuu, on sosiaalisesti suunnitellun haittaohjelman ja tietojenkalastelun kautta. NSS Labsin riippumattoman testausorganisaation mukaan lähes kolmasosa Internetin käyttäjistä on ollut sosiaalisesti suunniteltujen haittaohjelmien uhreja. Esimerkiksi linkittämällä rogue-sivustoon tai avaamalla tartunnan saaneen asiakirjan, toimijat voivat manipuloida käyttäjää altistamaan koneensa haitallisille ohjelmille. Tällainen ohjelmisto voi vaarantaa tai vahingoittaa laitteistoa tai varastaa arkaluonteisia tai tietoja. Tällaisella haittaohjelmalla on ollut villi kasvu viimeisten 12 kuukauden aikana. Se salaa tartunnan saaneen tietokoneen tai puhelimen tiedot, jotta sen omistaja ei pääse siihen. Sitten se vaatii omistajan maksamaan lunnaita, jotta se olisi saatavilla uudelleen.Tietojenkalastelu on usein alku sosiaalisesti suunniteltujen haittaohjelmien istuttamiselle koneeseen, mutta sitä käytetään myös arkaluonteisten tietojen saamiseen. Saat esimerkiksi pankilta sähköpostiviestin, jossa pyydetään käyttäjätunnusta ja salasanaa tilillesi. Sähköposti tosin ei ole pankilta, vaan pankkisi naamioitavasta “phisheristä”, kalastajasta. Seuraavaksi kun käyt säästötililläsi, huomaat sen olevan tyhjä..

 

Käytä vain suojattua selainta

Suurimmat selaimet tarjoavat suojaa sosiaalisen suunnittelun haittaohjelmilta ja tietojenkalastelulta, vaikka jotkut tarjoavat enemmän suojaa kuin toiset. Esimerkiksi NSS:n uusimmissa selainkokeissa Microsoftin uusi Edge-selain estänyt 99% sen haittaohjelmista, kun Google Chrome oli 85,9% ja Mozilla Firefoxissa 78,3%. Microsoft on jo useiden vuosien ajan sisällyttänyt selaimiinsa SmartScreen-URL- ja Application Reputation -suodatustekniikan. Tekniikka tarkistaa URL-osoitteen maineen ennen kuin se sallii lataamisen selaimeen. Jos verkkosivuston maine on huono, kuten tietojenkalastelusivuston tapauksessa, saat ilmoituksen. Tämän jälkeen voit valita, siirrytkö etusivullesi vai verkkosivustoon. Samankaltainen seulonta tapahtuu, kun yrität ladata tiedoston kyseenalaisesta verkkosivustosta. Selain estää ohjelman lataamisen.

Muokkaa suojausasetuksia

Voit myös tehdä selaimen turvallisemmaksi mukauttamalla sen asetuksia. Asetusten peittäminen voi kuitenkin aiheuttaa haittoja. Esimerkiksi ”automaattisen täyttö” -toiminnon, joka täyttää lomakkeet automaattisesti verkkosivuilla, ja salasanan tallentamisen estäminen estää tiedostojen tallentamisen valmiiksi kaikille, jotka hakevat järjestelmääsi hakemaan sitä. Toisaalta lomakkeiden manuaalinen täyttäminen ja käyttäjätunnusten ja salasanojen kirjoittaminen voi olla taakka. Muiden ominaisuuksien kytkeminen pois päältä voi vähentää ”hyökkäyspintaa”, tunkeilijoiden käytettävissä olevia paikkoja hyökätä järjestelmääsi vastaan, mutta ne voivat myös vähentää selausta. Esimerkiksi evästeiden poistaminen käytöstä voi parantaa yksityisyyttäsi. Ongelmana on, että on paljon sivustoja, jotka eivät palvele verkkosivujaan, jos sinulla ei ole evästeitä käytössä. Sama pätee laajennusten, JavaScriptin ja vähemmässä määrin Java:n käyttöönoton kanssa. Yksi vaihtoehto, joka sinun pitäisi ehdottomasti kytkeä päälle, on ”ponnahdusikkunoiden estäminen”, jotta vältytään ärsyttäviltä mainoksilta, jotka näkyvät vierailemiesi verkkosivujen yli. Jos selaimesi tukee sitä, valitse lähetä ”Älä seuraa” -pyyntöjä selausliikennevaihtoehdolla, jotta markkinoijat pysyvät verkkopalvelumme. Kuten mitä tahansa ohjelmistoa, haluat aina varmistaa, että selaimesi on ajan tasalla uusimpien päivitysten ja korjausten kanssa. Monta kertaa nämä korjaustiedostot luodaan vastaamaan uusiin löydettyihin tietoturvaongelmiin ohjelmistossa. Selaimen virran pitäminen on vähemmän ongelma kuin aiemmin, koska päivitykset ovat usein automatisoituja.

Muokkaa suojausasetuksia

Käytä Password Manager -ohjelmaa (ei “AutoFill – vaihtoehtoa”)

Selaimen ohella hyvä salasananhallinta on tullut lähes välttämättömäksi selailun turvallisuuden kannalta. Varsinkin sen jälkeen, kun olet poistanut selaimesi ”muista salasanat ja täytä lomakkeet” -vaihtoehdot. Ominaisuudet voivat vaihdella ohjelmasta toiseen, mutta kaikilla on yksi yhteinen asia: ne muistavat käyttäjätunnuksesi – käyttäjätunnuksesi ja salasanasi – verkkosivustolle ja täyttävät ne, kun kirjaudut sisään kirjautumissivulle. Tämän avulla voit luoda ainutlaatuisia ja turvallisia käyttöoikeuksia jokaiselle verkkosivustolle, joka haluaa ne ilman, että sinun tarvitsee sitoa näitä valtuuksia muistiin. Muista vain yksi salasana: pääsalasana salasananhallintaan.

 

Comments are closed.